Market & mixed use building

Contest
Year 2020

 

Architects:

Diego Díaz Mosqueira

Gustavo Figueira Serrano

Infographics:

Bump Estudio

Location:

Sanxenxo, Spain

 

 

FLEXIBILITY AND DYNAMISM

The creative process of the new market building stems from the need to create a fluid and intuitive space, taking advantage of the potential of the place where it is located. We therefore start from a volume of maximum use, marked by current urban planning regulations.

The first thing will be to make a cut in the volume to give width to the alley and improve the communication between the upper street and the public space of access to the building. In this way we generate a new facade with more light and access to the interior.

The second idea of ​​the project is to break the linearity of the façade by generating openings that serve to create accesses and terraces, which function as funnels of light to illuminate the central spaces of the floors, as ventilation elements and as balconies from where enjoy the views of the sea.

The third, already mentioned, is to break the facade on the ground floor to create wide connection gaps between interior and exterior, thus generating a fluid public space through both the immediate surroundings and the interior of the market.

The final result is given by the concept of a “Great Public Space“, both inside and outside, created through squares, atriums and terraces.